Wat nou als je aan je acquisitie of klantencontact aan het werken bent, of een mailing verstuurd, maar je hoort niets terug? Zonde van je tijd en boodschap, daar zit niemand op te wachten. Het kan dan wel eens zo zijn dat je bij je klant in de SPAM-box terecht komt. Niets nieuws natuurlijk, maar de SPAM-filters worden wél met de dag strenger.

De SPAM-filters van Microsoft en Google zijn tegenwoordig zo streng, dat ik aan de lopende band klanten aan de telefoon krijg bij wie hun verzonden email zelfs geweigerd wordt. Dat is erg vervelend, want zo is normaal communiceren met een Gmail of Office account ineens niet meer mogelijk. Maar, de enige vraag die in dit geval belangrijk is, hoe los je dit op?

1. Onjuist geconfigureerde uitgaande mailserver

In de meeste gevallen merk ik dat de uitgaande mailserver niet correct is ingesteld. Door gebruik te maken van de algemene uitgaande mailserver van onze hostingpartij, welke een ontzettend goede reputatie heeft, voorkom je afleverproblemen bij Microsoft en Google. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je niet zo snel in iemand zijn SPAM-box terecht komt. Ook heb je hiermee de zekerheid dat het IP adres van de server nooit op een blacklist terecht komt.

2. Onjuiste opbouw van email

Sta je wel eens stil bij het onderwerp dat je gebruikt bij het versturen van email? Woorden zoals gratis (of free), korting, aanbieding en win worden sneller aangemerkt als onderdeel van een SPAM-bericht. Ook speelt de verhouding tussen de hoeveelheid tekst en de afbeeldingen een grote rol.

Reclameberichten zitten al snel vol met een hoop afbeeldingen die direct in de mail geplakt zijn. Moet je toch een hoop bijlagen versturen, gebruik dan voor de zekerheid een gratis dienst zoals WeTransfer. Gebruik ook géén Javascripts of gekleurde woorden in je email. Hoe meer toevoegingen, hoe groter de kans dat het bericht wordt tegengehouden.

Contactformulier website

Ook krijg ik de laatste tijd veel klachten dat klanten niets binnenkrijgen via het contactformulier van hun website. Daar baal ik natuurlijk ontzettend van, want berichten mislopen is niet de bedoeling. Het lijkt erop dat de emails tegenwoordig tegengehouden worden door mailservers omdat er geen uitgaande mailserver is geconfigureerd op de website. Voorheen was dit nog geen enkel probleem, maar door alle (bijna dagelijkse) veranderingen op internet, lijkt het nu van wel.

Wat is hier dan de oplossing voor?

Laat mij de website zo instellen dat er een vaste uitgaande mailserver ingesteld staat. Daarmee maak ik ook weer gebruik van de server van onze hostingpartij, zodat ik zeker weet dat er een server gebruikt wordt met hoge reputatie. Zo kan er bijna niets meet fout gaan. Als ik dan toch met de site bezig ben, installeer ik meteen een ReCaptcha (mocht je website dit nog niet hebben). Dat zorgt er ook voor dat bots (ook SPAM) jou niet meer lastig vallen via je contactformulier.

Overigens, mocht je een website onderhoudscontract bij ons hebben, dan is dit natuurlijk al geregeld.

Neem contact met ons op
Do you want some milk with that?
Accepteer cookies
lees ons privacybeleid
lust ik niet!
Do you want some milk with that?
Accepteer cookies
lees ons privacybeleid
lust ik niet!