Tegenwoordig worden steeds meer ondernemers doelwit van internetfraude. Domeinnaamfraude via telefonische acquisitie is iets wat heel vaak voorkomt. Herken je de volgende situatie: Een internetverkoper belt je met de opmerking dat een ander bedrijf jouw domeinnaam wil vastleggen met een andere extensie (bijvoorbeeld .com). Hij stelt hierbij vrolijk voor dat jij de eerste keus hebt.

Ben jij al een keer slachtoffer geworden van domeinfraude, of ken je iemand anders waar dit bij is gebeurd? In dit artikel leggen we uit wat je er aan kan doen en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Domeinfraude, zo werkt het

Een internetverkoper belt je met de opmerking dat een ander bedrijf jouw domeinnaam wil vastleggen met een andere extensie (bijvoorbeeld .com). Bij de vraag wie deze partij dan zou zijn, weet deze verkoper alleen te vertellen dat het een partij is uit dezelfde branche die wellicht jouw goede naam in zijn voordeel wilt gebruiken. Verder kan er geen uitspraak worden gedaan vanwege ‘privacyredenen’.
Hij stelt hierbij wel vrolijk voor dat jij de eerste keus hebt. Jij hebt het ‘eerste registratierecht’ als beheerder van de .nl-extensie.
Het enige dat ze willen dat je doet is akkoord gaan met het registreren van de andere extensie als domeinnaam. Als je dit doet zit je hier gelijk aan vast voor de duur van 10 tot 15 jaar. Ook is het tarief vaak veel hoger dan het hoort te zijn.

Hoe is domeinnaamfraude te herkennen?

  • Het belletje of de e-mail die je krijgt is ongevraagd
  • De bellers noemen zich dan ‘onafhankelijke toezichthouder’
  • Het bedrag dat je moet betalen is vaak hoger dan de normale tarieven
  • ‘Eerste registratierecht’ bestaat niet, net zoals de wettelijke verplichting om dit te melden
  • Vaak moet er direct een beslissing genomen worden
  • De domeinnaam moet gelijk voor een lange tijd worden geregistreerd
  • Ondernemers worden ook per e-mail benaderd, dit is dan vaak hetzelfde verhaal… Ga hier vooral niet op in!

Hoe voorkom je domeinnaamfraude?

Dit soort fraude voorkomen is, en blijf, erg lastig. Blijf ALTIJD achterdochtig als er iemand belt met een soort gelijk verhaal als bovenstaand. Nooit zomaar akkoord gaan met deze voorstellen.

Ons advies is niet in te gaan op het gesprek en aangeven dat je geen interesse hiervoor hebt. Bij twijfel neem je altijd contact op met jouw hostingprovider/domeinnaamregistrar. Zij kunnen de domeinnaam gelijk voor je registreren als deze inderdaad vrij is.

Ben je er toch ingetuind?

Maak een melding bij de Fraudehelpdesk, in alle gevallen, ook als je geen overeenkomst bent aangegaan. Vergeet niet om hier aangifte van te doen bij de politie. Eveneens als je geen overeenkomst bent aangegaan. De pakkans wordt groter wanneer meer partijen zich melden.
Ben je wel een overeenkomst aangegaan? Dan kun je deze op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden laten vernietigen.
Dit heet ‘gebrek in de wilsvorming’ en je bent dan dus een slachtoffer van een misdrijf.

De overeenkomst laten vernietigen

Op grond van dwaling, bedrog of misbruik schrijf je een schriftelijk verweer, waar je tot vernietiging over wilt gaan. Zorg ervoor dat je jouw verweer goed onderbouwd, refereer bijvoorbeeld naar ‘eerste registratierecht’. Mail het verweer en vergeet niet om het ook als aangetekende post te versturen. In principe zou de overeenkomst hierna vernietigd moeten zijn.

Het rapporteren van domeinfraude

Ontvang je toch een aanmaning of dreigt de tegenpartij met een incassobureau? Dan moet dit bij een rechter voorgelegd worden. Je kunt pas gedwongen worden om te betalen bij een uitspraak van een rechter. Wel kun je aantonen hoe deze overeenkomst daadwerkelijk tot stand gekomen is; dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden, en dat je om deze reden terecht bent overgegaan tot vernietiging van de overeenkomst.

Let op: te allen tijde zijn individuele gevallen leidend voor een gerechtelijke uitspraak.

Wat kun je doen als je al betaald hebt?

Grote kans dat je je geld dan kwijt bent. Je doet er wel verstandig aan om de overeenkomst alsnog te vernietigen door bovenstaande genoemde stappen te volgen. Wel kun je in dit verweer vragen om restitutie van de onverschuldigde betaling.

Het is mogelijk om de betaling via de rechter af te dwingen door middel van het inschakelen van een jurist. Helaas zijn vaak de proceskosten veel hoger dan het bedrag dat je kwijt bent geraakt door de fraude, waardoor veel slachtoffers het erbij laten zitten.

Do you want some milk with that?
Accepteer cookies
lees ons privacybeleid
lust ik niet!
Do you want some milk with that?
Accepteer cookies
lees ons privacybeleid
lust ik niet!